ÇALINAN ARAÇLARLA İLGİLİ İŞLEMLER

ÇALINAN ARAÇLARLA İLGİLİ İŞLEMLER

Çalinan Araclarla Ilgili Islemler
Aracınızın çalındığından emin olduğunuz durumlarda insanlar genelde panik yaparlar, olayın verdiği üzüntü ve şaşkınlık bir arada iken ne yapabileceğini çoğu zaman şaşırır. Soğuk kanlı olmak zor. Ama yine de en kısa sürede kendimizi toparlayıp bir şeyler yapabilmeliyiz.
Bir çok şehirde son derece sıradan bir olay haline gelen oto hırsızlığı karşısında en önemli şey kaskonuzun olup olmamasıdır. Kaskosu olmayan araçların bulunması hiç de kolay değil. Çünkü çalınan araç çok kısa bir süre içinde parçalanıyor ve bu parçalar satılıyorlar. Başka maksatlarla çalınan araçların sayısı oldukça az.
Aracınızda kaskonuz bulunuyorsa yapılması gereken ilk şey en yakın polis ya da jandarma karakoluna en kısa sürede ulaşarak aracınızın çalındığına dair bir tutanak tutturmak olmalıdır. Daha sonraki işlem ise aracınızın hırsızlık neticesi çalındığını sigorta şirketinize bildirmiş olmanız gerekmektedir. Çalıntı araçlar için yasal olarak beklenilmesi gereken süre 30 gündür. Bu süre dolduğu halde hala aracınız kayıp ise yapılması gerekenleri aşağıya sıralayalım.


1. Aracınızın hala bulunamamış olduğunu sigorta şirketine bildirin.
2. Anlaşmış olduğunuz sigorta şirketinizden Hırsızlık Masası, Karakol ve Asayiş Şube Müdürlüğü'ne hitaben aracınızın bulunup bulunamadığını bildiren bir yazı isteyin.
3. Söz konusu yazıyı hırsızlık masası veya karakola götürüp, cevabi yazıyı alın ve sigorta şirketinize teslim edin.
4. Aracınızın çalındığına dair karakolda tutturulan tutanak ile hırsızlık masasından sigorta şirketine hitaben yazılmış yazının birer kopyasını ile birlikte Trafik Tescil Müdürlüğü'ne giderek aracınızın trafikten silinmesi işlemlerini yapın ve 'çalınmıştır' ibaresi ile kaşelenmiş ruhsatı alın.
5. Elinizdeki bu evrakların yanı sıra varsa vergi borcunuzu da kapatarak sigorta şirketinize dosyanız ile müracaat edin.
6. Evraklarınız sigorta şirketinde incelenecek ve tazminat almanıza mani özel bir durum yoksa aracınız için belirlenen tazminat değeri size en kısa sürede ödenecektir.


Çalıntı araç sonradan bulunursa:
Çalınan sonra bedeli sigorta şirketi tarafından ödenen araç bir süre sonra geri bulunursa şirket size aracı geri isteyip istemediğinizi soracaktır. Dileyeler o tarihteki rayiç bedel üzerinden aracı geri alabilirler. Eğer geri alınmak istemezse şirkete o araçla ilgili vekalet vererek aracı şirketin tasarrufuna bırakabilirsiniz.


Anahtar üzerinde iken çalınan araçlar:
Bu durumda olan araçlara ait farklı uygulamalar var. Bu konuda 15.09.2006 tarihinde Kara Taşıtları Kasko Sigortası Genel Şartlarında bir düzenleme yapılarak “Araç anahtarının ek sözleşmede belirtilen haller sonucunda ele geçirilmesi suretiyle aracın çalınması ve çalınmaya teşebbüsü sonucu meydana gelecek ziya ve hasarlar” şeklinde bir yaklaşım getirilmiştir. Böylece ek sözleşmede belirtilen haller dışında anahtar üzerindeyken araç çalınırsa bu kasko sigortası kapsamı dışına çıkmakta ve hiçbir tazminat talep edilememektedir. Bu noktada tüketicilerin kasko yaptırırken imzaladıkları ek sözleşmeye dikkat etmek gerekiyor. Çünkü sigorta şirketleri özellikle otoparktaki kâhyalara veya otellerdeki görevlilere teslim edilip anahtarları üzerindeyken çalınan araçları kasko sigortası kapsamının dışında tutma eğilimindeler. Bu tür olaylar duruma bağlı olarak ya emniyeti suiistimal kapsamına ya da dolandırıcılığa giriyor. Bu sebepten kasko bir ödeme de bulunmayabiliyor. Bu tür durumların ek sözleşmede tanımlanması gerekiyor, bu yüzden sigorta şirketinde sözleşme imzalarken Böyle bir durumun olup olmadığını kontrol etmenizde yarar var.

Tüm hakları saklıdır. © 2018 - Kartal Oto Sanayi Sitesi